Thursday, 16 August 2012

Kerana ikan tapah!!??

Aku dibesarkan di Perak..dan sememangnye aku ni ank jati perak..lahir..bersekolah..mmbesar semuanye di kwasan ipoh..dan mmg selok belok pekan ipoh ni aku tau jugak la....ngehngehh,,,,

Dan sememangnya mak ayah aku juga anak Perak...

Besok ..aku akn memulakan perjalanan aku ke Ipoh.....excited gilerrr barbie ni...memandangkan aku pun dpt cuti 2 mggu utk sambut raye...krohkroh..well...

aku teringat cerita mak aku...agak lama..berabad juga..aku punn da x ingt..tp...aku masih ingat ape yg mak , ayah dan kkk aku bgtau... yg aku adalah dr keturunan ikan tapah..iaitu satu family xleh mkn ikan tapah..tuihh..

hatuihh..kuno btul...

well..cerita bermula sewaktu mak aku tetibe je..xde angin xde ribut..dpt gatal2 yg amat sgt kt bhgian bdan terutama bhgian lengan..aku pun x bape nak igt cerite tu mcm mane boleh jd..tp mak aku ade cerita dia ade mkn sekor ikan ni....

dan mak aku xleh nk ubat bende tu even pegi dptkan ubat kt hospital...tup tap tup tap..tetibe je mak aku da sembuh,...dgr cite  disebabkan termakan ikan tapah ni dimana mak aku ni merupakan keturunan pak kaduk yg telah disumpah utk tidak boleh mkn ikan tapah dan hanya boleh diubati olh org tertentu je...tu pun aku x pasti mcm mne mak aku leh ok plak pastu..then..mak aku dpt ubat dr org kampung...aku xtau mcm mane....sbb aku still kecik lg wktu tu...

kemudian mak aku pun bagi amaran keras kt kitorang spya jgn sesekali cube atau gatal2 nk mkn ikan tapah..bak kata mak aku..yg kitorg dri keturunan pak kaduk yg tidak boleh sentuh ikan tapah ni..

well...lbh kurg 10 thn aku lupe pasal cerita mak aku ni..da x igt da pasal ikan ni...main bedal je mkn ikan..asal sedap je,...pelahap habis habisan.....tp....entah mcm mana tetibe aku terjumpe artikel pasal ikan tapah ni..dan cerita dongeng yg mak aku pernah cerita kan...dongeng ke???

aku xtau samaada nk percaya atau tidak....tak kisah la keturunan pak kaduk ke pak pandir ke..pak ape2 jela..yg pasti mmg aku takkan makan ikan tapah ni sbb ikan tapah ni beso gilerrr..geli rasanye nk mkn...first time tgk dlm gamba....

serius aku ckp lps tu aku try google sbb nk tau mcm mna bende boleh berlaku dan kenape family aku pun boleh jadi keturunan pak kadok...haishhh,,,,, last2..aku jumpe mcm2 jenis artikel dan cerita / versi yg keluar mengenai pak kadok dan ikan tapah...igtkan mak aku saje reka2..

sampai skrg xtau nk percaya ke tidak..yg aku ni keturunan pak kadok..dan semue tu xtau btul atau tidak..

ni salah satu artikel yg aku jumpe....zasssssssssss...


dalam blog ni die ade menceritakan mcm mana boleh berlakunye sumpahan ikan tapah ni sehinggalah sekarang....dan aku tertarik dgn sumpahan yg digunakan oleh pak kadok dlm entry blog ni iaitu..

Mulai hari ini dan kehadapan, aku tidak menyabong lagi, dan aku, anak isteri aku, cucu-cicit aku, piyat-piyut aku, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh memakan, menganiaya atau mengkianati akan Ikan Tapah. Barang siapa melanggar sumpah ku, akan mendapat sakit gatal, melecur dan bengkak-bengkak, kiranya tahan badan tidak selamat hidupnya. 

ni lagi satu blog yg cerita pasal pak kadok ..


so..terpulang la nk percaya atau tidak..bg aku mmg susah nk percaya..lg2 mak dan ayah kau mmg asal perak yg btul2 perak nk dibandingkan dgn aku dan adik beradik lain yg mmbesar di kwsn bandar....

sesungguhnya..Allah lebih mengetahui....

p:s : Selamat Hari Raya semue!!!!!!!!!!!!!..berhati2 dijln raya!!!!!!







Lain dari lain punya cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...