Saturday, 19 May 2012

Baik punye Doktor!!!!

Sudah hampir smpai ke penghujung praktikal aku kt hospital klang ni...dan dlm masa seminggu aku akn mulakan cuti sem aku..hohoho..dan berakhir juga praktikal utk tahun kedua aku sbgai student nurse...hohhho..

hampir 3 bulan praktikal..perkara yg plg aku benci ialah bila kene marah ngn MO atau specialist...hohoho..

satu perkara yg aku dpt detect ialah mmg keje diorg ( MO )suke cari kesalahan org tanpa usul periksa..dan mmg kewajipan diorg  utk marah org setiap kali dtg wad....oohh..menci aku...
xpe2..ade udang ade kipas, lain kali aku balas.....

ape ko ingt bile korg2 marah2..pesakit tu boleh sembuh la..silap2..patient pun sakit jntung sbb ko mrh2 dpn die smpai tengking...saje letuu nk menunjukkan kekuasaan..

jln2 jumpe mak esah, ade aku kesah...

Rase-rasenye kalo badut pakai bju doktor msti patient rase mcm nk cpt balik umh kan..sumpah aku xsuke badut.....
bile MO/specialist marah....kalo x HO kecut perut msti Staff nurse pun akn kecut gak...grr....first week praktikal adlh kt wad O&G..bru first day msuk..MO atau Specialist kt ctu da mrh2 sbb ramai sgt student kt ward die..agak nye mnyakitkan pandangan die kot..tuihh..pe lagi mood nk keje mmg xde..abis tu ko nk ktorg grad nnti xde pengalaman keje kt ward la..grrr...

mmg keje die mrh2 sbb ade student praktikal kt ward die...aku rase mmg die ni x pernah jd student kot..sbb tu gaye die mcm hosp tu bapak die yg punye..eh..ko kene igt..one fine day..kitorg myb akn jd nurse yg jaga  ko...hooho...

dan perkara yg aku hangin stu bdn..bile die marah kt student sbb slh wat keje....da nama pon student...kompem2 la bnyak bende slh..takkan semue bende nk perfect setiap masa...aku rase MO ni bukan manusia la..sbb die nk yg plg perfect...well..kalo betul ade org perfect dlm dunia ni..abis tu mne dtg ayat nobody is perfect... da sah2 la..x semue bende perfect dlm dunia ni..tegur baik2 xleh ke...puihhh..

dayung sampan jumpe galah, ko pun dua kali lima lah...pirrahhhhh.....

lagi satu..mmg sedia maklum yg praktikal student mmg x bnyak sgt tau bende2 kt ward..sometimes..lain yg belaja kt kls lain plak cara nya  kt ward.....jd sbb tula msuk je bulan praktikal kt ward..kene blja btul2  pasal procedure kt ward tu sbb lain ward lain carenye..

n then..Diorg ni keje mengarah je....bende kecik je nk menyuruh..kalo ucap trima kasih tu xpe la lagi..rase terubat la ckit hati, jantung dan limpa ni..tp dgn muke msm dan bengis siap rampas brg scra kasar lg...ehhhh.ni da melampau...bayang kan BHT tu ade je sebelah katil patient tu..pegi la amik sendiri..x smpai brpe jengkal pun...ni tak die suhnye amik...ape..igt keje kitorg praktikal kt cni tlg amik brg doktor jela..tuihhh...

ni lg stu..bru jd HO...da brlagak...slh die...tp kite yg student kene...xnk mengaku plak tu...sabar..sabar...ade satu hari tu..hempas brg dpn kwn aku yg tgh berdiri kt depan meja patient...ape die ingt die sorg je penat....abis tu kitorg ni ape...

Pantun dua ratus kerat utk ko wahai HO...ckp guna hidung, kau sendiri yg x betull...tuiihhh...

tp xsemue mcm tu..aku pernah jumpe yg mmg x mcm doktor..mksdnye die doktor tp care die ckp..mcm die kwn kite je..sempoi...rilex dan cheerful....kalo kite x wish morning ke ape kt die..die yg akn start dlu..wahh..sgt friendly..x mrh2...nmpak sgt  awet mude...kau ade..??

Disebabkan MO kt cni suke sgt mrh2 org..dan menggunakan darjat serta pendidikan diorg yg terlebih tggi kelangit tu..aku sarankan bakal2 doktor ni buat2 la beristigfar ckit bile rase mcm nk mrh HO,Sn atau student...ko igt bile marah org boleh hormat ke...lg2 bile ko mrh dan tengking2 dpn org ramai...mmg org takot dgn ko bukannye respect...nk keje pun x bermaya tau..rase mcm mayat hidup yg berdepan dgn zombie tau..kalo MO/specialist yg bukan Islam tu..aku sarankan korg  bwk cermin dan tgk cermin stiap kali korg rase cam nk mrh..mmg hodoh sgt muke  korg...mane tak nye korg cpt tua..asyik mrh je...buat2 la belaja tegur org secara berhemah..

Mail lambung curi motor,
Ah Cai pulak tunggang basikal,
kalau kau betul2 doktor,
kau takkan marah pakai bedal..

(pantun ni gua hantam je..sila jgn dijadikan cntoh krgn..)



**aritu aku kene marah dgn setan MO baik  punye dpn org ramai...nk wat cmne..takkan nk marah die balik..so..aku tahan kemarahan aku yg membuak2 ni...pastu buat gaya serba slh smbil angguk2 ape yg die bebel...tuhan je tau wktu tu...pastu abis je tu..pegi bilik air...lakon kan balik cara die marah kt aku pastu aku  buat ala2 aku plak marah die..kahkahakah..mmg sial baik sgt la doktor tu..trima kasih la doktor sbb marah saya..atleast sy dpt blja dr kesilapan..(tgn didada mata keats)..peace no war!!!!!











7 comments:

  1. Err. Nampak sangat ketidakpuasan hatinya. Bawa bersabar. Lumrah kehidupan. Senyum ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho...kdg2 tu tahap sabar tu ade limit gak..huhu..mgkin lps ni da leh bersabr kot sbb da luah da..pergghh..mmg geram...huhhuhhu

      Delete
  2. err xpa2 ilek..sat ja dorang buli kan..besa lah msa prktikal mmg ken buli pon..xpa sbar eyh.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun..bile praktikal smue bende yg slh nmpak..yg x slh tu x nmpak plak...pelik btol...=)

      Delete
  3. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
  4. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete

Lain dari lain punya cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...