Saturday, 7 April 2012

Jumpe lagi..!!

Bismillahirahmanirrahim.....
Alhamdulillah..hari ini aku dapat abiskan seminggu praktikal aku di wad 3B (surgikal lelaki)....berbanding dgn wad2 yg lain..rasenye...wad ni antara yg terbaik dan terbest perrnah aku masuk...first day msuk wad ni agak xtau nk buat pe..sbb smunye mcm xde keje je..berbanding wad sblum ni...kerje smpai x cukup tgn..mmg penat...lg2 wad medikal...perghh....balik pun lmbt... trus trg ckp staff nurse, ppk , doktor n patient..semunye baik2 n best2 belaka..ari kedua berjalan spt biasa...krje dpt abis kan dgn cpt sbb kebanyakkan patient memberi kerjasama dan x ramai sgt pun patient..dlm 20 org gitu...tp kalo kt medikal..perghhh..ad yg smpai mencecah 70 org..staff nye da la ckit...mne x ckup tgn nye... smua patient kt ward 3B yg accident punye pasal..aiyo....mmg laki2 ni ganas2 btol...
so cite pasal patient..slma seminggu duk kt wad tu..jumpe patient nama farid...ok..mmg truk muka die..sbb accident gak...lggar pe lupe plak...muke bengkak2..tgn pulak da bersimen...tp kuat ckp maaa..die ni la antara patient yg lama duk kt wad tu..so smue SN da kenal die... friendly terlebih la....pastu ade sedare laki die yg mmg rajin jaga die 24 jam..kuat ckp gak sedare die ni...sbb kan die ni da lama duk cni..so die bwk laptop utk main game atau tgk movie...siap leh wat geng dota lg kt wad tu....die ni kalo borink g  jln2 cri patient lain nk bersembang..org tua yg PSY pun die  layan..caya la si farid ni...yg ni lg stu..nama die dinesh...mude lg budak ni..bru 16 thn..accident moto gak...ish2..mlm2 terpekik sna sni smpai org lain xleh tido..si farid tu gak yg kene 'dodoi' kan die..hihi..tp uncle die mmg setia jaga si dinesh...si dinesh ni x abis2 panggil aku sbb suruh bukak ikatan kt tgn die tu..tula spe suruh meracau2 lg...kan da kene ikat...tp rindu gak ngn die sbb kdg2 aku ngn kwn aku tu suke ngusik die...dan die plak  mcm separuh sedar layan gak ktorg yg gile ni....tp hari keberape aku x igt die kene transfer g wad orthopedik...sobsob..last day ngn die...die duk lambai2 tgn kt ktorg..so sweet....kemudian setelah rotate cubicle..aku terpaksa incharge cubicle acute..agak teruk gak patient2 kt ctu..kbnyakkan x sedar kan diri..ade yg hanya boleh dgr apa yg kita ckp tp xleh bg respon...sedih gak..semue pon sbb accident...ish2..patient ni nama die aliff..umur  bru 27 thn..sedih tgk die...sbb x sedar kan diri...da berbulan die duk kt wad tu..tp die bertuah sbb mak n ayah die jaga die..ibu la katakan..mmg betul2 jga mcm bayi yg bru lahir la..bg losyen bg itu ini la..mmg tgk die pun bersih je mak die jaga...xde berserabai pun...tp akhir2 ni...die da mule tunjuk respon die ngn ktorg..kdg2 kondom die tercabut..so kitorg ngn mak die tlg pasangkan balik sbb die kan x sedarkan diri..so kene pasang CBD bersmbungan ngn condom...so...nmpak die cube utk xnak bg ktorg pegang die punye 'anu' tu..tp nk wat cmne die mampu sedar tp x mampu buat ape2 akibat kemalangan tu...lgpun bukan ktorg nk pegang pun..da mmg kitorg kene letakkan....harap2 die cepat sembuh...kemudian patient kt sebelah aliff ialah nashriq....emm..die ni kan...first day msuk wad..menjerit + meracau2 smpai semue doktor pergi kt die..die pun muda lg..bru 22 thn...die sakit mungkin sbb ade drainage kt bahagian abdomen die..die ni pun sama gak kene ikat sbb tkot die dok tarik tiub dr badan die..x memasal plak...keesokkannya..keje die tido 24 jam..,mmg x bgun..xtau la pe pasal...pggl mcm mne pun..bukak ckit mata pastu tido balik...tp lps bbrpa hari tu..kitorg nmpak da yg die senyum...mmg smue happy waktu tu..yela..patient yg ktorg  jaga da sedar..wahh..seronok gile..pastu die pun da mula bg respon..siap boleh menguap ade bunyi lg tu..kelakar btul...mcm2 kt wad ni..seriously mmg rindu dan rase nk praktikal lg kt wad ni...bnyak sebenarnye gelagat patient kt cni...tp pjg entry ak kalo nk cite smue..ni pun da pjg..anyway aku takkan lupe patient lain yg da lama duk kt wad 3B...uncle uthaya, uncle lee..(cian uncle ni..die buta), para, dan uncle rajaram ( uncle ni die psy ckit..tp beshh ngn die ni..ckp ngn die kene buat bhasa isyarat sbb da x leh ckp)...yg terakhir yg mmg kitorg akan igt ialah si budak amirul tu...wa..gua ckp sama lu r...budak ni manyak nakal la....
(ni antara nama yg aku ingt..yg selebihnye ingat muke tp  x igt nma..heheh..)

harap sgt diorg smue ni akn cepat sembuh dan keluar dr wad serta menjalani kehidupan yg lebih baik....dan kalo dipermudah kan segalanya..mana la tau boleh jumpe diorg kt mne2 atau mungkin aku akn di posting kan skli lg kt ward 3B utk next semester..yess....=)

p/s : next week praktikal kt ward 2A...ya ampun...


3 comments:

  1. eeeiii~ bestnyeeee !! cite macam dalam novel la pulak baca ni. huhu >,< moga dorang semua cepat sembuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungla sy kalo dpt buat novel..hihihihi...

      Delete
  2. hoho,..menarik kisah,..haa,..awak tentu banyak kawan kan??haa,.dato nk offer awak jd agent topup,..senang2,..baca laa kt blog dato,.free jaa daftar,..

    http://traveloghidup.blogspot.com/2012/04/jom-jadi-agent-topup-mudah.html

    ReplyDelete

Lain dari lain punya cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...