Friday, 2 March 2012

aliran sastera???

Assalammualaikum...Alhamdulillah....Aku diberi peluang sekali lg untuk tggl di muka bumi ciptaan NYA..


Sila jgn benci ak kalo anda...anda..dan anda tidak baca entri ni smpai abis lg..hihihi..so sila baca dulu ye..


sila fikir dan baca sebelum anda marah sy..hihi..peace no war...
..
ok..tetibe ak tulis pasal bende ni padahal da bertahun tggl kan alam persekolahan..mmg x dijangka.,kenangan datang kembali..chewahh..hihi..
meh ak cite ckit pe bende yg jadi sebenarnya..hihi..act smlm ak naik train ke kl sentral sbb ak nk balik ipoh..so kt dlm koc train tu trnmpak la sorg gadis memakai baju sekolah smbil memegang buku revision yg tebal mengalahkan student IPT..[ ak pun x ade nk bwk buku2 tebal mcm tu ]..tp x kesah la kan..dlm firasat ak myb bdk rajin + budak genius pandai kot...hihi..siap trpampang lg subjek biologi n Kimia..so aku agk2 bdk ni msti form 4 atau form5...so..tetibe..kenangan lama menerjah dlm kepala otak aku.....


swktu ak tlh berjaya dgn jaya nya form 3 aku..[bangga sekejap ] ..waktu tu sume kwn2 trmsuk ak dok trcari2 aliran apa yg sesuai utk diri sendiri..so wktu tu kt sklh kami tlh diberi 4 pilihan iaitu aliran sains, aliran saster, akaun dan IT...so yg pasti aliran sains adlah yg sering org pandang...[pelik beno rasenye ]...dan yg pasti sume kwn2 ak amik aliran sains cume ade sorg je kwn ak tu ..itu pun ak tau lps kelas da brmula lbh kurng sebulan..[bru nk prsn kwn tu  msuk sastera]..die mmg pandai..nk dibandingkan dgn aku mmg x la..tp sygnye die msuk aliran sastera..aku pun dgn rase lagaknye pi la tnye die..
"wei aten..ko msuk kelas pe ha?" [pura2 tnye...ckp seolah2  x puas hati]..die pun dgn nada lemah lembut pun jwb la..."ak msuk kls sastera almaklum la x pandai mcm korg smpai kne bwk buku tebal2..tp xpe..ak mmg minat pun..kalo msuk sains entah leh score ke x..."..perghhh...minah ni..mmg pedas gile la die ckp..mmg ak trmakan cili dan terasa pedas la..huhuhu...tp mmg btoi pe yg die ckp mmg ak xleh score sgt..mmg lulus ckup2 mkn..kemudian aku teringat cikgu ak bgtau.."korg lps ni da dpt buku xpyh la nk pegang buku kimia,fizik, n bio korg tu wktu naik bus..lps tu buat2 buku trjatuh spy org tau korg ni alirann sains..pe kejadah kalo markah pun stkt gred D.,sumbat je semue buku tu dlm beg..."..perghhhhhhh..skali lg..terasa gak pe yg cikgu ak ni ckp..mengingat kan ak pd budak yg nek train tu,,..tp semua tu da brtahun2 brlalu..


kemudian ak tgk kt fb..dimana semua yg pernah amik kelas sastera tlh berjaya dgn jayanye,,mereka semua ade yg kt UIA,..ade yg kt UUM.dan ade gak kt UKM..mmg ak rase bangga sbb diorng mampu buktikan pd org..dan kwn2 ak yg kelas bwh2 ak pun skrg tgh nk tggu abis kan diploma kt UIA ..mmg mereka semua terbaik dr ladang la..dan sekarang ni semue sdg mlnjutkan pengajian trmsuk ak..dan smua akn tamat pd thn dpn..Alhamdulillah..


kisah di atas adalah kisah ak yg msh lg seorg budak hingusan yg xtau pe2 dan ikut je org buat pe..tp bila kita makin meningkat dewasa kita da tau pe yg terbaik buat diri kita..bukan utk menunjukkan pada org dan menjadi seorg hipokrit..smkin ak meningkat dewasa juga ak mengetahui bhwa kita ni sama saja ... [ mgkin dulu ak trllu bodoh kot dan x pikir sblum brtindak..hihi ] ... x kira la sape pun kita tp bila kita btul2 hendak berjaya kita akn lakukan dan buktikan..itu la yg trjadi pd kwn2 ak..mrka suda brjaya....


sesiape yg da mcm lost dgn cite aku..meh ak gtau..sbnrnya  ak menceritakan kembali kisah ni sbb trnmpak budak yg pkai uniform sklh smbil pegang buku revision kt dlm train smlm..ak sempat berdiri sblh die smpai station putra..kmudia die turun...semoga die x seperti ak sewaktu dlu..semoga die akn trus berjaya..


pesanan buat adik2 trcinta..pilih la apa yg trbaik utk anda..jgn riso kalo anda btol2 hendak berjaya msuk la apa2 aliran pun anda boleh pergi ke menara gading jika anda btol2 berusaha..


p/s : yg baik jdkan pengajaran, yg buruk jd kan sempadan..peace no war...


No comments:

Post a Comment

Lain dari lain punya cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...