Thursday, 20 December 2012

THE ROAD NOT TAKEN....

Pastinya saat mengimbau zaman berbaju sekolah ... berkain biru muda serta bertudung putih akan menguntum kan senyuman yg xbrapa nk mekar sgt....

mungkin mengenangkan saat2 berada di dlm kelas BI dan cuba utk memahami stiap potong ayat dalam puisi yg penuh puitis nya menjadikan aku sgt berhati2 dalam menutur kata...

Thursday, 16 August 2012

Kerana ikan tapah!!??

Aku dibesarkan di Perak..dan sememangnye aku ni ank jati perak..lahir..bersekolah..mmbesar semuanye di kwasan ipoh..dan mmg selok belok pekan ipoh ni aku tau jugak la....ngehngehh,,,,

Dan sememangnya mak ayah aku juga anak Perak...

Besok ..aku akn memulakan perjalanan aku ke Ipoh.....excited gilerrr barbie ni...memandangkan aku pun dpt cuti 2 mggu utk sambut raye...krohkroh..well...

aku teringat cerita mak aku...agak lama..berabad juga..aku punn da x ingt..tp...aku masih ingat ape yg mak , ayah dan kkk aku bgtau... yg aku adalah dr keturunan ikan tapah..iaitu satu family xleh mkn ikan tapah..tuihh..

hatuihh..kuno btul...

well..cerita bermula sewaktu mak aku tetibe je..xde angin xde ribut..dpt gatal2 yg amat sgt kt bhgian bdan terutama bhgian lengan..aku pun x bape nak igt cerite tu mcm mane boleh jd..tp mak aku ade cerita dia ade mkn sekor ikan ni....

dan mak aku xleh nk ubat bende tu even pegi dptkan ubat kt hospital...tup tap tup tap..tetibe je mak aku da sembuh,...dgr cite  disebabkan termakan ikan tapah ni dimana mak aku ni merupakan keturunan pak kaduk yg telah disumpah utk tidak boleh mkn ikan tapah dan hanya boleh diubati olh org tertentu je...tu pun aku x pasti mcm mne mak aku leh ok plak pastu..then..mak aku dpt ubat dr org kampung...aku xtau mcm mane....sbb aku still kecik lg wktu tu...

kemudian mak aku pun bagi amaran keras kt kitorang spya jgn sesekali cube atau gatal2 nk mkn ikan tapah..bak kata mak aku..yg kitorg dri keturunan pak kaduk yg tidak boleh sentuh ikan tapah ni..

well...lbh kurg 10 thn aku lupe pasal cerita mak aku ni..da x igt da pasal ikan ni...main bedal je mkn ikan..asal sedap je,...pelahap habis habisan.....tp....entah mcm mana tetibe aku terjumpe artikel pasal ikan tapah ni..dan cerita dongeng yg mak aku pernah cerita kan...dongeng ke???

aku xtau samaada nk percaya atau tidak....tak kisah la keturunan pak kaduk ke pak pandir ke..pak ape2 jela..yg pasti mmg aku takkan makan ikan tapah ni sbb ikan tapah ni beso gilerrr..geli rasanye nk mkn...first time tgk dlm gamba....

serius aku ckp lps tu aku try google sbb nk tau mcm mna bende boleh berlaku dan kenape family aku pun boleh jadi keturunan pak kadok...haishhh,,,,, last2..aku jumpe mcm2 jenis artikel dan cerita / versi yg keluar mengenai pak kadok dan ikan tapah...igtkan mak aku saje reka2..

sampai skrg xtau nk percaya ke tidak..yg aku ni keturunan pak kadok..dan semue tu xtau btul atau tidak..

ni salah satu artikel yg aku jumpe....zasssssssssss...


dalam blog ni die ade menceritakan mcm mana boleh berlakunye sumpahan ikan tapah ni sehinggalah sekarang....dan aku tertarik dgn sumpahan yg digunakan oleh pak kadok dlm entry blog ni iaitu..

Mulai hari ini dan kehadapan, aku tidak menyabong lagi, dan aku, anak isteri aku, cucu-cicit aku, piyat-piyut aku, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh memakan, menganiaya atau mengkianati akan Ikan Tapah. Barang siapa melanggar sumpah ku, akan mendapat sakit gatal, melecur dan bengkak-bengkak, kiranya tahan badan tidak selamat hidupnya. 

ni lagi satu blog yg cerita pasal pak kadok ..


so..terpulang la nk percaya atau tidak..bg aku mmg susah nk percaya..lg2 mak dan ayah kau mmg asal perak yg btul2 perak nk dibandingkan dgn aku dan adik beradik lain yg mmbesar di kwsn bandar....

sesungguhnya..Allah lebih mengetahui....

p:s : Selamat Hari Raya semue!!!!!!!!!!!!!..berhati2 dijln raya!!!!!!







Saturday, 28 July 2012

UNTUK 3 TAHUN..

Terasa cepat masa berlalu....sudah hampir 3 tahun aku merantau keluar dr ngeri sendiri...tiada ape yg beza kerana masih lg di atas bumi negara tercinta....masih lg dipayungi dgn awan yg sama...

zaman knk2 sudah berlalu...terasa diri da makin besar pjg..tp akal msih lg dangkal...trus trg aku ckp..dlm masa 3 thun ini adalah tahun yg agk sukar buat aku..malah mungkin thun2 yg akn dtg lg dasyat dr ape yg aku bayangkan....

aku msih mengharapkan utk 3 thun akn dtg adlah stu perkara yg baik akn berlaku...bak kata org tua2..bukan senang nk senang.. nak susah senang...

p/s : Selamat Berpuase kepada semue umat Islam di dunia ini...semoga segala amalan kita diterima oleh Nya..=)..peace..




Saturday, 19 May 2012

Baik punye Doktor!!!!

Sudah hampir smpai ke penghujung praktikal aku kt hospital klang ni...dan dlm masa seminggu aku akn mulakan cuti sem aku..hohoho..dan berakhir juga praktikal utk tahun kedua aku sbgai student nurse...hohhho..

hampir 3 bulan praktikal..perkara yg plg aku benci ialah bila kene marah ngn MO atau specialist...hohoho..

satu perkara yg aku dpt detect ialah mmg keje diorg ( MO )suke cari kesalahan org tanpa usul periksa..dan mmg kewajipan diorg  utk marah org setiap kali dtg wad....oohh..menci aku...
xpe2..ade udang ade kipas, lain kali aku balas.....

ape ko ingt bile korg2 marah2..pesakit tu boleh sembuh la..silap2..patient pun sakit jntung sbb ko mrh2 dpn die smpai tengking...saje letuu nk menunjukkan kekuasaan..

jln2 jumpe mak esah, ade aku kesah...

Rase-rasenye kalo badut pakai bju doktor msti patient rase mcm nk cpt balik umh kan..sumpah aku xsuke badut.....
bile MO/specialist marah....kalo x HO kecut perut msti Staff nurse pun akn kecut gak...grr....first week praktikal adlh kt wad O&G..bru first day msuk..MO atau Specialist kt ctu da mrh2 sbb ramai sgt student kt ward die..agak nye mnyakitkan pandangan die kot..tuihh..pe lagi mood nk keje mmg xde..abis tu ko nk ktorg grad nnti xde pengalaman keje kt ward la..grrr...

mmg keje die mrh2 sbb ade student praktikal kt ward die...aku rase mmg die ni x pernah jd student kot..sbb tu gaye die mcm hosp tu bapak die yg punye..eh..ko kene igt..one fine day..kitorg myb akn jd nurse yg jaga  ko...hooho...

dan perkara yg aku hangin stu bdn..bile die marah kt student sbb slh wat keje....da nama pon student...kompem2 la bnyak bende slh..takkan semue bende nk perfect setiap masa...aku rase MO ni bukan manusia la..sbb die nk yg plg perfect...well..kalo betul ade org perfect dlm dunia ni..abis tu mne dtg ayat nobody is perfect... da sah2 la..x semue bende perfect dlm dunia ni..tegur baik2 xleh ke...puihhh..

dayung sampan jumpe galah, ko pun dua kali lima lah...pirrahhhhh.....

lagi satu..mmg sedia maklum yg praktikal student mmg x bnyak sgt tau bende2 kt ward..sometimes..lain yg belaja kt kls lain plak cara nya  kt ward.....jd sbb tula msuk je bulan praktikal kt ward..kene blja btul2  pasal procedure kt ward tu sbb lain ward lain carenye..

n then..Diorg ni keje mengarah je....bende kecik je nk menyuruh..kalo ucap trima kasih tu xpe la lagi..rase terubat la ckit hati, jantung dan limpa ni..tp dgn muke msm dan bengis siap rampas brg scra kasar lg...ehhhh.ni da melampau...bayang kan BHT tu ade je sebelah katil patient tu..pegi la amik sendiri..x smpai brpe jengkal pun...ni tak die suhnye amik...ape..igt keje kitorg praktikal kt cni tlg amik brg doktor jela..tuihhh...

ni lg stu..bru jd HO...da brlagak...slh die...tp kite yg student kene...xnk mengaku plak tu...sabar..sabar...ade satu hari tu..hempas brg dpn kwn aku yg tgh berdiri kt depan meja patient...ape die ingt die sorg je penat....abis tu kitorg ni ape...

Pantun dua ratus kerat utk ko wahai HO...ckp guna hidung, kau sendiri yg x betull...tuiihhh...

tp xsemue mcm tu..aku pernah jumpe yg mmg x mcm doktor..mksdnye die doktor tp care die ckp..mcm die kwn kite je..sempoi...rilex dan cheerful....kalo kite x wish morning ke ape kt die..die yg akn start dlu..wahh..sgt friendly..x mrh2...nmpak sgt  awet mude...kau ade..??

Disebabkan MO kt cni suke sgt mrh2 org..dan menggunakan darjat serta pendidikan diorg yg terlebih tggi kelangit tu..aku sarankan bakal2 doktor ni buat2 la beristigfar ckit bile rase mcm nk mrh HO,Sn atau student...ko igt bile marah org boleh hormat ke...lg2 bile ko mrh dan tengking2 dpn org ramai...mmg org takot dgn ko bukannye respect...nk keje pun x bermaya tau..rase mcm mayat hidup yg berdepan dgn zombie tau..kalo MO/specialist yg bukan Islam tu..aku sarankan korg  bwk cermin dan tgk cermin stiap kali korg rase cam nk mrh..mmg hodoh sgt muke  korg...mane tak nye korg cpt tua..asyik mrh je...buat2 la belaja tegur org secara berhemah..

Mail lambung curi motor,
Ah Cai pulak tunggang basikal,
kalau kau betul2 doktor,
kau takkan marah pakai bedal..

(pantun ni gua hantam je..sila jgn dijadikan cntoh krgn..)



**aritu aku kene marah dgn setan MO baik  punye dpn org ramai...nk wat cmne..takkan nk marah die balik..so..aku tahan kemarahan aku yg membuak2 ni...pastu buat gaya serba slh smbil angguk2 ape yg die bebel...tuhan je tau wktu tu...pastu abis je tu..pegi bilik air...lakon kan balik cara die marah kt aku pastu aku  buat ala2 aku plak marah die..kahkahakah..mmg sial baik sgt la doktor tu..trima kasih la doktor sbb marah saya..atleast sy dpt blja dr kesilapan..(tgn didada mata keats)..peace no war!!!!!











Thursday, 3 May 2012

Aku Tak Kisah.....

Bismillahirahmanirrahim.....

Sori la..kalo lately ni aku sllu update pasal kisah dlu2..hukhuk...tetibe teringat kt mak bapak aku yg da berbulan aku x jenguk diorg kt kg...grrrr...
kali ni gua saje nk share ngn korg ape yg pernah aku lalui....kekeke...ayat tacink gile barbie..

Dulu ayah aku keje anta budak g mengaji Quran..mcm korng dulu la..pagi g sekolah biasa..ptg g kelas @ sekolah agama...tula keje ayah aku dok anta amik budak2..mcm driver bus sklh tp ayah aku bwk van..mlm plak jd guard...cian bapak aku kene buat 2 koje..

Semue adik beradik kitorg untung gile sbb pegi belajar agama kt ctu smue bende free je..buku, yuran mkn semue free sbb bapak aku da jd staff kt ctu....so kirenye aku n adik beradik aku da jd cam org terkenal la kt ctu...semue dok kenal aku....tuiiihh..

stu je masalah diorg kt ctu..bile diorg nk pggl aku diorg takkan pggl nama aku..diorg akan pggil....'weh ank pakcik van'....cis...mmg x da bahasa btul... mmg diorg xtau nama aku..hukhuk..(sambil lap air mata)..puii..

thanks pakcik google...

Tuesday, 24 April 2012

Cerita Malam

Bismillahirahmanirrahim....

Sehari sebelum aku mengetahui mengenai kisah histeria yg dikaitkan dgn mawar putih punca histeria tu..aku bercerita dan sembang2 ngn kwn ak pasal citer2 hantu ni..tp lebih kepada pengalaman di'usik'....jd kali ni aku bace kt tenet mengenai 61 org terkena histeria..fuhhhh...dasyat nye....

Tetibe aku terasa mcm nk kongsi ckit kejadian2 yg seram yg pernah aku atau org terdekat pernah alami...puihhhh....

well...so far aku xpernah kene la bab2 histeria ni..mmg minx xnk dpt punn...kekeke...
meh aku cite waktu aku kecik2 mcm ne...well...dulu aku n family dok kt umah yg telah di berikan olh majikan ayh aku..umh tu umh papan je dimana kalo korg nk mandi ke nak berak ke mmg bukan dlm umh..semunye kt lua umh...ala2 mcm kt kg gitu...so b4 tgh2 mlm tu lbih baik kosongkan pe yg ade dlm perut tu ..lgpun ayah aku bukan la keje pegawai bank ke pe..tp pegawal keselamatan @ guard...kekeke...so..mmg umah tu diberikan sbb dekat dgn opis ayah aku ..,puiii...
mksud aku opis majikan ayh aku...snng nk jaga..so kami anak beranak duk la ctu...free of charge xyah byr pe2...hanya duk ctu jaga opis je..gaji jln...kekeke....

gamba ikhsan dr pakcik google....seram x???kekee...

umah tu mmg btul2 bersebelahan ngn kem askar..so mmg mudah la dpat tgk askar duk kawad pagi2 buta..buat memekak je..dan yg plg utama..hanya kami anak beranak je yg duk kt tmpt tu..kuang..kuang....krg asam punye majikan..kasi la jiran sekor dua...

kalo x silap aku dlm aku masih bersekolah rendah bende ni jd kt aku...
first2...waktu tgh mlm..tgh sedap2 tido..tup tup...aku dgr bunyi org mandi..bnyak kli dgr bunyi org dok cebok air...emm..dah imagine tu...

puiiii...spoil btul la...xpe2 die mandi je tu....second time tetibe aku terdengar bunyi org tengah mengheret something yg aku igt ade org ngh heret penyodok smpah...watdehell heret mlm2 buta..... heret la bende lain...puiiii..

ini plak terjadi sendiri kt akak aku..yg die sendiri cite kt aku...waktu mlm tu dlm kul 10 lbh cmtu kkk aku duk mandi2..pastu die terdengar bunyi org duk gergaji paip...lg lama mkin dekat bunyi tu..lg lama akak aku mandi rase mcm paip kt bilik air tu  mcm kene digergaji..so akak aku pe lagi..dok pakai siap2 tuala trus keluar smbil tgk blkg bilik air...puiiii...mmg xde org la kan mlm2 ni..pe lg cabut masuk dlm umh cpt2 la....kaco btol la...

bende tu jd smpai la ak besar..lbh kurg aku dah naik sekolah menengah la..waktu tu..ok ckit...xde bende nk ganggu da...kekeke..so kami beradik da lali ngn bende tu...so bile ade je org duk heret ke mandi ke tgh2 mlm..kami buat dunno je...bukan bende tu tau pun kan..kekeke,,..

skrg da besar..xde lg bende2 nk kaco kan..kalo die nk sgt pun..sllunye kaki aku akn ade lebam tetibe..itu pun wktu dlu2 je ade.....so mak ak akn ckp..ni kene gigit hantu ni...ish3...mcm xde bende lain die nak gigit kan....

tula.....bnyak sgt bende jadi...itu blum lg ak cite lg cmne aku duk kt poli sabak bernam dlu...poli yg jauh nun kt hutan...line pun susah nk dpt...puiiiii......

p/s : Selalu amalkan membaca ayat Kursi..I'Allah..sebagai pelindung diri kita...






Wednesday, 18 April 2012

Sabar menanti..harapan ku musnah...

Suatu ptg yg nyaman lg bersih indah dan permai tnpa ade sbrg perhimpunan bersih mahupun kotor.. watmende ko ckp gini....pe jadah mengkarung ni eh...ok whatsoever aku beriya mengada nk tulis mende ni....

ko pehal????
ok2...lekluuu...ok..back to the story...aku balik je dr keje ptg tu..kirenye dlm pkul 2.30 pm la...sbb aku keje shfit pg hari ini..so trnmpak ade alien2 yg dok keje mengambil dara org..aku pun da lama x bg dara aku...

haa...mule la tu dok pikir bende mencarut...aku sokmo je menderma dara @ bhsa sopan nye menderma darah bile ade je pihak dr pusat derma darah dtg kt spital ni..so aku pun cam excited je nk g derma sbb lame gile barbie x pegi derma kan..

so..aku decide balik ostel dlu sbb nk amik buku derma drh aku....so mcm biasa la..jln2 terkedek dan tersipu2 g balik...fuhh..da la panas terik xde spe yg bangsat baik hati nk bg pnjm pyung..so...smpai je blik..nmpak roomate aku dok ats katil x tukar2 baju lg..bau pun cam haram jadah sedap je kan...

so..aku ckp kt die nnti teman aku g derma dara tau..die pun angguk2 geleng ngn aku...pastu die ckp nnti sat...nk tggu sorg lg kwn die sbb diorg nk g balik spital nk g cari keje aka nk menyiapkan cross yg x siap2 lg...watdehall??

so..aku pun angguk2 dan geleng2 gak la kt die..so dlm masa tgh tggu tu..kitorg dok sembang la pasal menderma dara ni..aku pun excited la cite kt die kebaikkan yg ko dpt stlh derma dara ni....bla...bla.....

lame gak ak tggu....ketiak pun da bau sate da...last2 aku ckp kt roomate aku..kalo cmtu aku nk g mkn ubat sat la..sbb last week bru je aku amik ubt antibiotik sbb mata aku ni sakit akibat infeksi yg bnyk keje kt wad,,,.

puiihh...

yg mmg tetibe je tgn aku terselak muke surat blkg buku derma dara tu..dan kt situ tulis anda layak menderma jika anda sihat hari ini..bla..bla...dan tetibe aku terbaca anda layak menderma jika tidak mengambil ubat seperti antibiotik dan alkohol...watdehall???

puiiii...

punye lame ak tahan nk g berak semata2 nk derma dara..alih2...aku x jadi derma....puihh..
sakit ati teman..

korg pahe dop????

p/s : da seminggu x berak..huwaaaa....saborrr jela...

**ni gila punye org..





Sunday, 15 April 2012

Bakal imam ku seorg pilot????

Bismilahirrahmanirrahim...

Bakal suami ku seorg pilot...sebab ape aku pilih pilot sbb encem kan..lagi2 pakai bju uniform..smart gitu....pastu kaya plak leh g travel jauh2 kan...pastu...bla bla bla...ya..imaginasi utk bersuamikan pilot sgt2 tggi.....

gmba ikhsan dr pakcik google...

So smlm aku tgk cite landasan cinta kt tv3..yg slot cerekarama tu..ok..best cite tu...kelakar...dan mungkin akan membuatkan ramai wanita2 di luar akan berangan2 terlebih..bak kata watak nisha lakonan tasha shila dlm cite tu...x salah nk berangan kan..alih2..mmg betol dpt suami pilot....

tapi...itu semua dlm cite je..btol dop...rase nye mmg pekerjaan akan menjadi keutamaan dlm memilih calon suami..yela nak cari yg btol2 kukuh kewangan nye....cmne nk sara hidup kan..??( dlm ati aku nk dpt suami cikgu..kekeke..)

tp itu semue cite je...mmg kite akn berangan nk laki mcm ni la mcm tu la..tp jodoh kite hanya Dia yg tahu....drpd berangan nk dpt suami pilot..doktor...engineer...baik kita berdoa supaya suatu hari nnti kita akn dipertemukan dgn bakal imam kita yg mmpu mmbimbing kita ke Jannah...peace no war..sekadar pandangan drpd aku yg blum jumpe jodoh lg..hihihi..=)

gamba ikhsan dr pakcik google..

p/s : suke watak Attar dlm cite 7 petala cinta...





Saturday, 7 April 2012

Jumpe lagi..!!

Bismillahirahmanirrahim.....
Alhamdulillah..hari ini aku dapat abiskan seminggu praktikal aku di wad 3B (surgikal lelaki)....berbanding dgn wad2 yg lain..rasenye...wad ni antara yg terbaik dan terbest perrnah aku masuk...first day msuk wad ni agak xtau nk buat pe..sbb smunye mcm xde keje je..berbanding wad sblum ni...kerje smpai x cukup tgn..mmg penat...lg2 wad medikal...perghh....balik pun lmbt... trus trg ckp staff nurse, ppk , doktor n patient..semunye baik2 n best2 belaka..ari kedua berjalan spt biasa...krje dpt abis kan dgn cpt sbb kebanyakkan patient memberi kerjasama dan x ramai sgt pun patient..dlm 20 org gitu...tp kalo kt medikal..perghhh..ad yg smpai mencecah 70 org..staff nye da la ckit...mne x ckup tgn nye... smua patient kt ward 3B yg accident punye pasal..aiyo....mmg laki2 ni ganas2 btol...

Monday, 2 April 2012

Kita Tanye Ustaz Azhar Idrus Jawab!!!!!

Bismillahirahmanirrahim......

Smlm tgh jln2 kt the store..g singgah jap kt kedai buku..ok..saje nk tgk buku pe yg ade...
Pastu trjumpe la buku ustaz Azhar idrus..yg popular benor kt fb tu..hihihi...so...tnpa perlu nk pikir ke pe....trus amik dan beli...RM 15 harge die...so sesape yg rase2 malu nk tnye soklan kt UIA tu xyah pening2 kan kepala...beli jela buku die..bnyak bende yg kite xtau akn jadi tau..ok...

Tadaaaaaaa..ni die bukunye.............


ni pulak antara tajuk2 yg dipersoalkan...bnyak lg sbnrnye ni...




ni antara soalan dan jwpn yg menarik minat ak utk mmbaca ...hihihi....lalalala..





p/s : so..pe tggu lg..g la beli..murah je....novel cintan cintun boleh beli takkan buku ni xleh kot..hihi..peace no war...sape yg rase xckup lg soklan kt dlm buku ni..leh usha kat sini.......

Sunday, 1 April 2012

Hati kita...tapi bukan milik kita....

Bismillahirahmanirrahim....
Syukur hari ini keadaan berjalan seperti yg diharapkan..
Planning smlm ialah pergi ke TS...ok..bukan Times Square ye..The  Store je...
so mcm biasa berjln dgn kwn..usha2 brg..smbil shopping skit...
so wktu tgh mkn kt KFC...kwn aku yg duk sebelah aku ni dok msg je...bukan stu tp dua fon beb..ok..xpe..mungkin fon utk msg mak die yg lg stu tu utk msg abe die...hihihi..

Bile da balik bilik aku tertanye2...hmm...bila lg plak aku nk merasa ade abe ni..hihi..blum ade yg berkenan dan megusik jiwa, jantung dan kalbu lg...huhu...bila la nk rasa cinta ngn abe ni kan..

Friday, 30 March 2012

Allah lebih tahu....

Bismillahirahmanirrahim....
Syukur sgt kerana ak dpt mengharungi satu hari ini dgn jayanye...exm pun da abis...so boleh kite enjoy rest kan minda....

so,,...rancangan aku mlm ni mkn ngn roomate.... arini aku di ajak oleh roomate aku utk mkn kt luar ... memandangkan kitorg lps ni da x jumpe sbb ak akn start membusy kan dri di tmpt praktikal so kitorg abis kan masa g mkn mlm sme2...
so...dlm tgh siap2 nk g kuar..tetibe aku trnmpak bungkusan kek kt ats meja..bile pikir2 balik bukan ari jadi aku pun..emm.musykil2..

Thursday, 29 March 2012

Menangislah.......

Bismillahirahmanirrahim......

Kenapa menangis????
Itulah lumrah manusia..tidak salah untuk menangis..menangislah kerana jiwa manusia mudah tersentuh...takde sape ckp kalo menagis tu berdosakan..jadi menangislah jika itu dapat melegakan perasaan yang  bergelodak..

Thursday, 15 March 2012

Lepas Gian..............

Bismillahirahmanirrahim.....

wahhh..lapaaaarrrrr....

mak... sy nk karipap mak....huwaaaaaaaa,,....




















mak...saya nak nasi lemak air tgn mak..huwaaa,,,,,,,




















p/s : pergilah merantau ceruk mana pun...negeri sendiri gak yg sodap mata memandang... makkkk...nak balik umh.......!!!!!!!!!!!!huwaaaaaaaaaaaa...

Wednesday, 14 March 2012

Jom jadi geng KAMI BLOGGER MALAYSIA

Bismillahirahmanirrahim...

ye..memang saya anak Malaysia...korg plak???


jom korg memeriahkan lg Geng Kami Blogger Malaysia...

so sape kt cni  anak jati perak..???

yeah..tahniah..kerana saya pun anak jati perak..kejor yob kejor...

sy tag korg..haraap korg join...=)


Tuesday, 13 March 2012

SEGMEN: Lets Be Friend...

Bismillahirahmanirrahim....

ok..hari ni duk bw je..so tetibe nmpak mcm2 segmen dan GA..tp xtau nk join ke x..*winkwink..so pagi hari ni nk join stu je segment..

jeng..jeng..jeng...



ok..so..Lets Be Friends..

Nama Femes : cik Chamilah

Umur : emmm..rase2 nye 20-an kot..hihi

5 bende yg paling suke :

  • melukis ( walaupun sbenrnya x pandai..huwaaa..)
  • dengar lagu (  asal dgr lagu je msti tido..tu yg suke tu..hihi..)
  • cuti ( kan bgos kalo belajar setahun..cuti setahun..hihihi..)
  • aktiviti lasak ( ok..sy suke bersukan..lg2 kalo mendaki ke..pegi hutan..ke..ok..boleh call sy ye kalo korg xckup geng .hihi..)
  • duduk kt tepi pantai..( yg part ni mmg suke gile..lg2 kalo pegi time pagi2 buta..pastu baring kt tepi pantai smbil dgr lagu...hihi..pagi2 xde org sgt kt pantai..kalo ramai org xleh nk feeling...hihi..)
ok..abis da..so spe nk berkawan..meh2..join bende ni...klik je kt banner tu....

mangsa terbaru...hihi...saya tag korg yee...





Sunday, 11 March 2012

Jangan bunuh semut!!!

Bismilahirahmanirrahim..

ok..korg mungkin da tau..tp aku x tau..huhuhu..so.meh kite kongsi sme2 ek...
tgh syok2 berfb..skli trjumpe mende ni...


ok..kalo korg rase nk tau pe2..leh tgk sini.....sharing is caring...

p/s : jgn gelak kt aku ye sbb bru tau pasal mende ni skrg..huhu..


 


Saturday, 10 March 2012

Segmen : PROMOTER FOLLOWER BLOG

Bismillahirahmanirrahim....

korg boring???
aku boring..
meh2 join..



p/s ; klik banner tu kalo korg nk join...winkwink..

Friday, 9 March 2012

Batu belah batu konkrit...

Bismillahirahmanirrahim....

tq pakcik google..


ok..aku tau aku ketinggalan zaman sbb semue org da tau lagu ni aku plak bru tau td..huhu...tp ak nk ckp gak psl lagu ni..

ok..first time dgr td kt XFM waktu tu dlm kete..first2 tergelak gelak gak sbb pelik pesal pnyanyi prmpuan tu nyanyi batu belah batu konkrit..[ xtau pun tajuk lgu die mcm ni..]....bukan sepatutnya batu belah batu bertangkup ke...

Dengar punye dgr..wahhh..mendalam gak lirik lagu ni..so balik je umh trus cari kt Utube..ok..aku tgh layan lagu ni...

layannnzassss...


 p/s : hayati lirik lagu die naa..


Wednesday, 7 March 2012

Aku jadi Perempuan....

Bismillahirahmanirrahim....

ni cuma gamba hiasan...tq pakcik google..

Mungkin aku adalah org yg lmbt utk update pasal Hari Wanita Sedunia ni..hihi...teruknya aku sbb bru dpt tau pasal Hari Wanita ni smlm....
Sebenarnya aku amat2 la bangga menjadi seorg wanita/gadis/perempuan atau apa2 jela panggilan...

Waktu aku kecik2 aku sllu ckp kt mak nape aku kene jd perempuan..da la susah..nk kuar rumah xleh..nk kene beli brg yg dlm2 tu la..lps tu  naik sklh menengah dtg pulak permulaan 'kwn baik'..mmg xsuka la..lps tu kene pakai tudung la..kalo nk lepak mlm2 ngn kawan kompem xleh..benci tau....lps tu waktu kenduri yg perempuan semue duk dapur..laki sonok je x tlg pe...pastu kite kne basuh pinggan la masak la...kalo x tlg mak masak ckp kita anak dara pemalas la..ape la..TAK SUKE....TAK SUKE.....

Tapi biasalah waktu kecik2..pikiran pun ngokngek lg.kan..bila da besar..aku baru tau menjadi seorg wanita tu la yg paling seronok..bertuah aku menjadi seorg wanita....siap ade hari utk wanita lagi..lelaki ade???hiihi....ade yg skrg ni berebut2 nk jd 'perempuan'..hah..ape cer tu..



Saya nak tudung bawal

Bismillahirahmanirrahim...



Ternmpak cabutan bertuah ni..hihi..ok da lama x dpt cabutan bertuah..**mmg sokmo je x bertuah..hihi..
Mmg sy peminat tudung bawal..hihi...dr sklh rendah smpai mennegah..smpai msuk u la..hihi..
so kalo boleh harap2 sy yg bertuah..hihi..
sape nk join..mcm biasa klik je banner diatas..
cpt2..tarikh tutup 23 Mac 2012..

Tuesday, 6 March 2012

"Mega Giveaway by Eeda And Rishah"

Bismillahirahmanirrahim...

ok..pagi2 lagi da pegi terjah dan usha blog org lain..
sonok bace blog2 ni..hihi...dpt gak blja mcm2..hihi..
so..tgh jln2 ..tetibe nmpak ade giveaway la..
hihi...ni yg suke ni...
hadiah die pun menarik je..kalo dpt mmg best....dan nk join pun sgt simple...
Ini first time join giveaway..
so ape tggu lg...


Yang buat mende ni mmg mude dr aku..wahh..jeles je rase kan..aku da tua bru nk ade blog..huwaa...
sebab aku join sbb aku pun nk merasa msuk mende alah ni..hihi..dan blogger kt luar sne dpt merasai kehadiran aku..ecece..hihi
apa2 pun kalo korg nk join sila klik je pd banner kt ats tu dan terjah blog diorg..
Tamat pada 25 March..so apaaaa tggu lagi hey..

so utk contest ni aku tag korg ye..
harap korg pun join..
ciksukaberangan
nur nabilah



p/s : doa aku dpt menang..da lama xdpt hadiah..kempunan plak...hihi..

Hari ni, esok, lusa,...lps tu apa????

Bismillahirahmanirrahim....
Alhamdulillah..hari ini aku masih lg dpt menggerakkan jari jemari aku utk menaip...Syukur..

Memandangkan ade 3 hari je lagi aku duk kt kampung..[ sbtu ni da nk balik kl..huhu...]..so aku pun mengambil kesempatan bersantai dgn parents aku..[ cian parents aku duk umh berdua je sbb semue ank duk merantau..huhu..]...so pagi td smpai mlm aku dok berborak ngn diorg..hihi..[ kami sembang tp ade break juga..hihi..]..so tetibe smbil borak tu ade plak persoalan..jeng3..hihi..

SEGMEN AY DAN RR

Bismillahirahmanirrahim...

ni segmen dari blogger Amalina Yaakub dan Rayha Rozi ...




Wahhh..seronok juga berjln2 ke blog org ni ye..hihi..
ok ini plak segmen yg kedua ak join..tq sbb ajak aku..dan aku mmmg excited nk msuk..hihi..
so pada korg yg borink jom la join segmen ni..klik saje pada banner kt ats tu ye jika nk join..
Segmen ni dr 6 Mac - 18 Mac..so cpt2 kan diri korg utk join..hihi..


Segmen : Tambah Follower Sampai Pening

Bismillahirahmanirrahim...

ok..ini first time aku join segmen ni..hihihi..excited gak ni..hihi..
dibuat oleh blogger Miss yaya..

Sebab aku join...hihi..sebab aku terlampau baru lg..aku freshie..hihi...
JOm kasi pening!!!
kalo korg nk join klik je banner kt ats tu ye..

Monday, 5 March 2012

Minat aku pada cikgu.....

Bismillahirahmanirrahim...

Cerita ni berdasarkan pengalamn yg telah dialami oleh aku sendiri...sudah agak lama tinggalkan alam persekolahan..hihi..mesti korg pun rindu nk jadi budak sekolahkan..

Aku mengenali seorg cikgu lelaki pada umur aku 12 tahun..yup...waktu tu aku masih darjah 6..mengenali cikgu bukan sebab dia mengajar aku tp dia menjadi jurulatih utk pasukan elit sekolah..dan ak terlibat dalam mewakili sekolah dalam sukan .... [mmg kuat bersukan aku ni...]
dan memang x dinafikan sebagai budak kecik yg bru nak meningkat remaja pastinya akn ada perasaan minat dan suka tu muncul..begitu gak aku..dan cikgu seorg yg sgt sporting dan melayan semue kerenah pelajar2 nya...myb disebabkan umurnye yg masih mude..lbh kurg dlm 24 thn wktu tu dan die juga merupakan cikgu praktikal disitu....

Sunday, 4 March 2012

Aku Blogger baru...Malunye...

Bismillahirahmanirrahim....


Alamak....
jika terkejut sila tutup mulut..nnti msuk lalat..hihihi...
hihihi..
slpas ak mengoffer kan diri menjadi blogger ni..mcm2 bende ak blaja..so dlm bpe hari ini..ak dok usha blog2 yg otai2..saje suke2 bace diorg punye blog...[ xde keje kan ]....baru ak tau yg dunia blog ni pun ade gak contest2 ni...seriously...mcm sonok je kan....hihihi..bnyak gak contest yg best2 aku tgk...siap hadiah yg best2 gitu..terasa diri ni mcm nk masuk..tp malu bila tgk yg msuk tu sume da berpengalamn..terasa kerdil je diri aku ni..mmg kecikkk je rase..huuhu..ak pun x sampai bpe bulan join mende2 blog ni..huwaaaaaa.....ak tnye pendapat kwn ak yg juga da jd blogger lbih setahun,...dia bgtau kt ak..." ko msuk je..bukan org nmpak pun muka ko..x yah malu2 kucingla...nyampah plak ak.."..pergghh..aku plak yg kene..xpe2...nnti ak msuk ye...sila beri tunjuk ajar..hihihihi....


p/s : mood sentiasa excited nk update blog...yeahh..

satu hari di Jusco....

Bismillahirahmanirrahim...Segala Puji bagiMU Ya Allah Tuhan Semesta Alam...
Syukur Ya Allah kerana Engkau telah memberi peluang kepada ku untuk merasa nikmat hidup..


gamba hiasan dari pakcik google.....
Cerita aku hari ini bermula lepas aku buat decision nk kua date ngn bf aka bestfriend ak yg da lama x jumpe since aku tinggalkan poli dlu..huhu...ok..dlm pkul 2 lbih lps solat zuhur aku n kwn ak brtolak ke jj..lbh kurg pukul 3 ktorg pun smpai..ktorg pun trus g tgk tiket wayang..tkot tiket filem adnan sempit 2 abis la..tup2 pegi.. tggl seat depan je..mmg x la..sakit tengkuk nk tgk..so ktorg decide tgk cite ghost rider....walaupun mcm blur2 ckit psl cite ni..tp beli gak la..hihi..so dpt tiket kul 3.45 pm..ade lg baki 45 minit kitorg mkn kfc..pegi punye pegi mmg penuh mcm ape je..[ org bru dpt gaji ke pe ]...nk x nk g gak la sbb lapo punye pasal..beratur punye la pjg tp naseb ade tmpt nk duduk..fuhh..dugaan2..pastu mkn cpt2 rase mcm nk tercekik sbb x suke msuk panggung wktu org da ade..tu mmg kitorg punye style la..tp kitorg lwt gak gara2 ayam kfc beso sgt..hihi..[ alasan xleh pakai tol ]...pastu msuk tgk org mmg da ramai..pergh..kitorg pun start la mencari2 seat kitorg..bwk kua tiket sbb x ingt seat no bape...C11 dan C12..aikk..da rse cam pelik da coz kalo C tu mksudnye seat depan tu..hampeh..mmg btoi seat depan..perghhh...mcm mne leh bg seat depan ni...td mse beli amik seat blkg..perghhh..sentap abis...nk xnak duit da abis beli so duduk gak la..dugaan lagi...huhu..tp pe2 pun cite tu bestt gak la..hihi..kua je dr panggung g jln2 cuci mata tgk ade sale ke x..hampeh...blom ade lg...Hah!! kt cni la mmg tragis btol bg aku la...huhu..

Friday, 2 March 2012

aliran sastera???

Assalammualaikum...Alhamdulillah....Aku diberi peluang sekali lg untuk tggl di muka bumi ciptaan NYA..


Sila jgn benci ak kalo anda...anda..dan anda tidak baca entri ni smpai abis lg..hihihi..so sila baca dulu ye..


sila fikir dan baca sebelum anda marah sy..hihi..peace no war...
..
ok..tetibe ak tulis pasal bende ni padahal da bertahun tggl kan alam persekolahan..mmg x dijangka.,kenangan datang kembali..chewahh..hihi..
meh ak cite ckit pe bende yg jadi sebenarnya..hihi..act smlm ak naik train ke kl sentral sbb ak nk balik ipoh..so kt dlm koc train tu trnmpak la sorg gadis memakai baju sekolah smbil memegang buku revision yg tebal mengalahkan student IPT..[ ak pun x ade nk bwk buku2 tebal mcm tu ]..tp x kesah la kan..dlm firasat ak myb bdk rajin + budak genius pandai kot...hihi..siap trpampang lg subjek biologi n Kimia..so aku agk2 bdk ni msti form 4 atau form5...so..tetibe..kenangan lama menerjah dlm kepala otak aku.....

Monday, 27 February 2012

kahwin????

Bismillahirahmanirrahim...Alhamdulillah...Aku diberi nikmat yang sgt berharga oleh Nya..syukur Ya Allah..


KAHWIN???


Alamak...beshnye...


so...spe nk kawin???hihihihi...

Sumpah seronok bila kahwin!!!!!!!!!!




Saturday, 11 February 2012

JADI SENIOR MEMANG MCM NI EK???

Bismilahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah...aku dapat bernafas lagi untuk hari ini..syukur...[ jom dgr lgu syukur dr Raihan ]
Well....ade baca tajuk kt ats..so kompem korg pernah jadi senior kan..x kisah la tmpt keje ke, sekolah, kolej atau myb kt dlm mne2 wesite atau forum..msti ade je senior..iaitu org yg terlebih dahulu mkn garam dr kita..[??ek..betul ke??]

So..ade kah anda seorang senior??..[ sila bace kalo terasa ]...



Memandangkan aku juga seorang senior di kolej aku....so kompem2 aku pun tau ape yg sebagai senior rase..mesti rase mcm ade je budak respect kt kita..pastu ade yg try nk usha2 kite...main-main cinta la...plus ade plak yg duk tnye2 soalan kt kita...[ mcm la kita ni tau sgt kan ]..pastu ade plak rase2 tkot nk duk sblh senior..padahal kita x wat pe2 pon..kalo yg laki tu kompem2 la nk ngorat adik2 junior...pastu kasi senior buat ape2 dlu..kononnye bagi respect la...btoi x??..pastu buli membuli ak x sure ade lg ke x zaman ni....hihi....cian kt adik junior....[ aku pun pernah jadi junior ok ]..
So ape yg aku merepek td semuanye berlaku mlm semalam..ya..mlm semalam..ok..mls nk aib kan sesiape kt cni..
Tapi percaya la ckp aku..x guna jd senior bertahun2 tp perangai haprak gak kan...aku pun senior wei..ade ak kesah....so..korg ingt jadi senior boleh ckp hantam je kt junior..pastu leh wat perangai taik plak...lepas tu suruh undi utk pilihan raya kampus...buat manifesto yg bukan2 suruh undi...tp contoh yg baik ade ko kasi...oh..please..x pyh nk buat propaganda la....

nk org pilih anda...tepuk dada tnye selera la bro/sis..
Maaf kalo aku emo ckit..tp btoi x pe yg aku ckp...???
renung2 kan la..

p/s : sape mkn megi die yg terasa kenyang..sekian...peace no war..

PrakTikal!!!!oh..NO!!!!

Bismilahirahmanirrahim..Alhamdulillah..sesungguhnya aku telah diberi nikmat untuk menulis..syukur..
Ok..fuhh..siksa jiwa dan raga bila fikir pasal praktikal nxt week..pergi wad..oh no man..
biar betik..teori x abis blaja la dude...[padan muke sape suh x dgr bile lecturer ajar]...oh please jgn ckp mcm tu..ak da fokus ok..tapi xleh gak..cmne tu..

tu la..dalam kelas asyik tido je..tido la lagi..



Thank god junior ade..leh buli ckit..hihi..[jahat btoi minah ni]..ye saya memang jahat.. fullstop..

ye...saya mmg jahat..tlg jgn nk bagi saya marah ye..mmg muka jadi hodoh tau..



 p/s : OMG..ak posting kt klang..abis la...air ciput..nk mandi pun susah..xyah mandi kalo cmtu..


chatting la sgt..

Bismillahirahmanirrahim..dengan izin Allah aku dpt tulis utk entry kedua ni..Alhamdulillah..so hari ni aku nk berkongsi ckit pasal berchatting ni..actually bru je bbrpa hari lps bnde ni trjadi pd aku...seriously aku cakap yg bnde ni kalo x berhati2 boleh mmbwa padah..[ pe yg minah ni merepek ni...]..oh tolong la..aku tak merepek ye..



upss....gambar ni xde kene mengena dimana anda berada ye..

ok..cite die bermula bile ade sorg mamat ni yg add aku melalui satu website Ekawan..ok fine mmg ak jd ahli kt wesite tu utk tmbh kenalan..aku ulang skali lagi untuk tambah kenalan..x lebih dr itu..sekadar berkongsi pengalaman bekerja dan belajar..ok tamat ttg perkara itu..berbabalik cerita td..mamat ni telah add ak dan mula set chatting ngn ak..aku pun ape lg chatting gak la..mmg x pikir ape2 da..tp bru bbrpa minit die da ajak jumpe dan minx no fon..mmg xleh bla mamat ni..lps tu ak pon tgk profile die..ok.. xde pe2 yg mencurigakan..aku pon try la buat2 x jwb soklan die...[mls gile nk lyn mamat cmni]..aku pun try tukar topik mintak die cite psl diri die..and you know what..die da ade isteri..aku ulg balik die da ada isteri..ape kejadah semuenye ni..die pon ckp die tggl berasingan dgn wife sbb komitmen keje2 msg2..lgpon diorg keje kt ngri lain2..ak boleh terima kalo die kesunyian dan cuma nk berkawan..tapi yg ak xleh terima die boleh plak nk bwk ak g kuar jln sampai ke S****L..agak2 la..bini kt umah kot..die ingt ngn kata2 jiwang dan ayat die tu aku leh sangkut ke..aku pon ape lg trus sound la mamat ni..ade ke patot die nk msg,calling2 pastu kuar ngn aku sdgkan bini tu ade lg..kalo die ckp die duda..ak leh terima lagi...fuhh..manusia2...  sori la kalo terasa..ttpi aku pon prmpuan..agak2 la nk wat bini cmtu..mmg ak trus straight to the point je ngn die..xde dalih2 lg..xnak ak bersubahat..


nak minx no fon sila amik no fon bapak saya dlu..sekian terima kasih..hehe
so..gadis2 di lua sana..please2.. hati2 la..nak chatting ke..calling2 ke..berkenalan ke..ape2 je..tlg amik masa dan selidik btoi2..kalo da x tahan sgt nk jumpe2 sgt2..bwk la sorg kwn supaya anda x bersendirian...x salah kalo nk kwn..ak pon ramai gak kwn laki yg ak chatting tp pandai2 hidup la..ak pon kdg2 terminat gak ngn org yg ak chatting tp ak tetap kan dlm hati dan pikiran spy sntiasa ingatkan mak bapak dan risiko yg akn kita ambil..ok??.so Please..renung2kan..

p/s : xsangka masih ade lg laki cmtu zaman skrg kan..dan boleh plak ade prmpuan yg tersangkut padahal kt paper da siap gtau jgn caya ngn cinta tenet ni..huhu.minx simpang la...



Friday, 10 February 2012

Tulisan pertama..

Bismillahirahmanirrahim...hari ini aku dapat mencoret kan sedikit kata2 untuk permulaan blog ini dengan tangan yang telah diberikan oleh Allah S.W.T....tiada apa yang ternilai selain daripada nikmat yang telah diberikanNya kepada ku...Alhamdulillah..
so..apa cer??cer cite..cer cite..hihi..
fuhh..penatnye edit blog..jom tido!!!....huwaaaaaaaaa...
 

Lain dari lain punya cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...